Євангеліст Матвій

Один з дванадцяти апостолів. Євангелисти Марко та Лука
розповідають, як Христос покликав його.
(Мк 2:14-17)”А йдучи повз, побачив він Леві, сина Алфея, що сидів на митниці, й до нього каже: Іди за мною! Той устав і пішов слідом за ним. І коли він сидів за столом у його домі, багато митарів і грішників сіли з Ісусом та його учнями, бо їх було чимало, — тих, що за ним ішли. І коли книжники, що були з фарисеїв, побачили, що він їсть із митарями та грішниками, то сказали його учням: Чого він їсть і п’є з митарями та грішниками? Ісус, почувши те, сказав їм: Лікаря треба не здоровим, а хворим. Я не прийшов кликати праведних, а грішних.”
Посаду митаря глибоко зневажали, тож здивування фарисеїв не є дивним. Крім того, щоб вказати на свою смиренність, сам Матвій у своєму Євангелії так себе і називає “Матвій митар”.
Достовірних данних про його життя після Христового Воскресіння немає. Згідно переказів Євангеліє арамейською мовою він написав у Юдеї, а тоді проповідував в Ефіопії, де його стратили, відрубавши сокирою голову близько 60 року. Іншим місцем страти може бути малоазійсьце місто Єраполіс, або римська фортеця Апсарос (на сучасній території Грузії, м. Гоніо)
З-поміж чотирьох тетраморфів (херувимів, описаних в книзі Єзекеїла і в Об’явленні) Матвієві відповідає херувим із людською подобою, бо євангелист описав рід Ісуса і найбільше підкреслював Його людську природу.

Іконографія

Зустрічається на всіх сценах з 12 апостолами. Як Євангелист – на царських дверях, парусах храму, окладі і заставках Євангелія та ін. Зазвичай – із довгастою сивою бородою. Його атрибутами є ангел, Євангеліє, перо, чорнильниця, сокира (іноді – алебарда), гаманець як символ митарства (не плутати з Юдою Іскаріотом із гаманцем).

Михайло Скоп

Більше ікон…

Pin It on Pinterest

Share This